9,6
m47,4
ton920
kW45
km/hFakta
- Status: Utgången (Ue), enstaka avställda (Uf)
- Typ: Ellok
- Axelföljd: C
- Längd: 9600 mm
- Tjänstevikt: 47,4 ton (Ue), 50,4 ton (Uf)
- Max axellast: 15,8 ton (Ue), 17,2 ton (Uf)
- Effekt: 920 kW
- Startdragkraft: 155 kN
- Hastighet: 45 km/h (Ue), 60 km/h (Uf)
- Tillverkare: Asea
- Ombyggnadsår: 1987-1991
- Ombyggt antal: 60 (Ue), 16 (Uf)
- Tillhörde: SJ, Trafficare, Euromaint
Gamla växellok i ny tappning
Asea byggde åren 1930-1956 90 växellok littera Ub till SJ. Dessa treaxliga koppelstångslok stationerades över hela landet. 1955-1956 byggdes ytterligare 25 lok enligt samma grundkonstruktion men i något modernare utförande och med högre hastighet, 60 km/h, så att de skulle kunna användas även i lokalgodståg. De loken fick littera Ud.
Modernisering
På 1980-talet beslöt SJ att modernisera loken och 60 av Ub-loken och 16 av Ud-loken byggdes om 1987-1991. Dessutom byggdes fyra f d TGOJ Ub om (dessa fick nya nummer: 995-998).
Ombyggnaden innebar bl a att loken fick utrustning för multipelkoppling och radiostyrning. En del Ub-lok hade redan tidigare haft radiostyrning men nu fick alla ombyggda lok detta. Även vissa ombyggnader i hytterna gjordes. Utseendemässigt förändrades inte loken i någon större utsträckning, den mest påfallande skillnaden var att loken fick nya strålkastare och ny färgsättning.
De moderniserade loken fick littera Ue (f d Ub) och Uf (f d Ud).
Kritiserad färg
De första loken som byggdes om fick en målning i grått, blått och gult men detta ändrades sedan till SJ:s vanliga orange färg efter kritik från lokpersonal som tyckte att loken syntes dåligt i mörker. En del av loken fick senare SJ:s nya blå färgsättning med ett rött snedställt band.
Användes på bangårdar över hela landet
Multipelutrustningen gjorde att flera sammankopplade lok kunde användas även i tung godstågsväxling
Loken användes som tidigare mest i växling på bangårdar. Multipelutrustningen gjorde att flera sammankopplade lok kunde användas även i tung godstågsväxling. Upp till tre lok kunde multipelköras.
Ue- och Uf-loken var en vanlig syn bl a i Malmö, Helsingborg, Nässjö, Göteborg, Hallsberg, Stockholm, Borlänge, Ånge och Kiruna.
Slopningsplaner drog ut på tiden
Redan i mitten av 1990-talet minskade behovet av växellok samtidigt som loken visade sig vara underhållskrävande och SJ bestämde att de sista loken skulle slopas 1997. Som ersättning byggdes Rc1-loken om för växlingstjänst. Lokbrist gjorde dock att slopningsplanerna drog ut på tiden och några Ue-lok fortsatte att gå kvar i trafik i Stockholm ända in i början av 2000-talet.
De sista kvarvarande Ue-loken i Stockholm skrotades under 2005 och 2006 efter att ha stått avställda i flera år. Det sista loket i trafik blev Ue 649.
Seglivade Uf-lok
De yngre Uf-loken visade sig vara ännu mer seglivade och några få lok användes ytterligare ett par år av tågserviceföretaget Trafficare och vid Euromaints verkstäder i Hagalund (Stockholm). Euromaints lok fick dessutom en ny färgsättning i blått och gult.
Det sista loket i trafik, Trafficare Uf 860, slopades och skrotades 2013. Tre slopade lok (848, 849 och 851) finns dock fortfarande kvar hos Euromaint i Notviken.
Mer om loktypen
- Tore Nordin m fl: Svenska Ellok, SJK förlag 1998
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Svenska lok och motorvagnar, diverse årgångar, SJK förlag
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Lok och vagnar, diverse årgångar, Stenvalls förlag
Andra länkar:
- Svenska-lok.se