Fakta & Historia

Fakta
- Trafik: Person- och godstrafik Kilafors-Söderhamn, ingen trafik Stugsund-Åänge
- Öppnad: 1886 (Bergvik-Söderhamn 1861)
- Spårvidd: 1435 mm
- Längd: Kilafors-Söderhamn 31 km
- Dubbelspår: Nej
- Elektrifierad: Ja
- Fjärrblockering: Ja
- ATC: Ja
Historia
Kuststaden Söderhamn har gamla anor men dess verkliga uppsving kom under 1800-talet när träindustrin i området växte kraftigt. Idag åker man tåg till Söderhamn på Ostkustbanan men denna nådde Söderhamn först 1926. Staden hade vid det laget haft järnväg i hela 65 år.
Söderhamns Järnväg
Redan 1861 öppnades den 15 kilometer långa Söderhamns Järnväg (ShJ) från Bergvik till Söderhamn. Denna tillsammans med banan Hudiksvall-Forsa (öppnad ett år tidigare) var två tidiga och isolerade järnvägar i Hälsingland. Båda hade den ovanliga spårvidden 1217 mm. Söderhamns Järnväg var en del av förbindelsen mellan Bollnäs och Söderhamn. Mellan Bollnäs och Bergvik forslades passagerare och gods per ångbåt på Ljusnan men förbi forsarna vid Landafors fick man även där åka tåg - en knappt två kilometer lång hästbana med 891 mm spårvidd. (Landabanan har för övrigt delvis återuppbyggts och är nu museijärnväg med 600 mm spårvidd.)
Norra stambanan stod klar upp till Bollnäs 1878 och förutsättningarna för ShJ ändrades. Ett spår byggdes från Kilafors station på stambanan ned till Kilafors nedre vid Bergviken. Nu gick resan Bollnäs-Söderhamn med tåg hela vägen förutom båtresan över viken mellan Kilafors nedre och Bergvik.
Statsbanan Kilafors-Söderhamn-Stugsund
1885 tog SJ över Söderhamns Järnväg i syfte att bygga en sammanhängande normalspårig järnväg mellan Kilafors och Söderhamn. Den nya bandelen Kilafors-Bergvik öppnades i slutet av 1885. På sträckan Bergvik-Söderhamn återanvändes den gamla banvallen på vissa sträckor medan en ny linje drogs på andra. Dessutom förlängdes banan fyra kilometer från Söderhamn ned till Stugsund. Hela banan Kilafors-Stugsund öppnades för trafik i maj 1886.
Ostkustbanans (OKB) första sträcka att öppnas var de 12 kilometrarna från Stugsund till Ljusne vilket skedde 1923. Trafiken sköttes dock av SJ så länge detta var en isolerad del av OKB. Tre år senare var sträckan Ljusne-Gävle färdig och ett år senare hela Ostkustbanan Härnösand-Gävle. Mellan dåvarande Söderhamns västra och Stugsund gick SJ-tågen Kilafors-Söderhamn-Stugsund och OKB:s tåg parallellt. OKB hade dock ett eget spår.
Elektrifiering och nedlagd persontrafik
Banan Kilafors-Söderhamn fick eldrift 1953, samtidigt med sträckan Söderhamn-Gävle på Ostkustbanan. 1971 lades persontrafiken ned. Även godstrafiken på banan har sedan dess blivit högst begränsad men banan har i viss mån fungerat som en avlastnings- och omledningsbana för trafiken på Norra stambanan och Ostkustbanan.
Sommaren 1997 togs Ostkustbanans nya linjedragning förbi Söderhamn i bruk. Linjen från Kilafors ansluter sedan dess till Ostkustbanan vid den nya stationen Söderhamns västra. Den gamla linjen är numera uppriven härifrån, förbi Söderhamns gamla station och fram till Stugsund.
Upprustning för ny godstrafik
Efter att den nya Botniabanan och den upprustade Ådalsbanan togs i full drift har godstrafiken på Ostkustbanan ökat. För att avlasta sträckan söder om Söderhamn kommer förbindelsen till Kilafors och Norra stambanan väl till pass. Upprustningsarbetena på sträckan Kilafors-Söderhamn startade 2010 och har varit omfattande - den gamla linjesträckningen har behållits men banvall, spår och elanläggning byggdes upp i stort sett från grunden. Förutom denna stora standardhöjning byggdes en ny mötesstation i Mobodarne samt en ny anslutning i Söderhamn mot Ostkustbanan norrut så att ett triangelspår skapades. Trafiken på banan återupptogs i december 2018.
