Hilding Carlsson-rälsbussen Ydo 375 1938

Hilding Carlsson-rälsbussen Ydo 375 1938. Foto Järnvägsmuseet.

Dieselmotorvagnstyper. Används på oelektrifierade järnvägar, t ex Stångådalsbanan och Fryksdalsbanan. Ett populärt namn på äldre typer av dieselmotorvagnar, utan buffertar och vanliga skruvkoppel, är rälsbuss. Y och Y6/Y7/Y8 är exempel på rälsbussar.

Sverige hade under många år en omfattande tillverkning av motorvagnar. Mest känd är nog Hilding Carlsson i Umeå som i början av 1930-talet började bygga enkla, tvåaxliga rälsbussar till SJ. Hilding Carlsson tillverkade flera hundra rälsbussar och släpvagnar under 1930-, 40- och 50-talen. De flesta av rälsbussarna hade ett karakteristiskt utseende med lutande fronter. På 1950-talet kom nästa generation av rälsbussar, Y6/Y7, som tillverkades av flera företag, bl a Eksjöverken, AB Svenska Järnvägsverkstäderna och Kalmar Verkstad. Med sina rundade fronter och färgsättning i gult och orange satte de sin prägel på svenska järnvägar under flera decennier. De sista svensktillverkade dieselmotorvagnarna (hittills) blev Y1, där en del byggdes i Kalmar på licens av italienska Fiat i början av 1980-talet.

Enligt SJ:s tidigare litteraregler så brukar dieselmotorvagnar ha littera som börjar på Y. Läs mer om littera.

I trafik

Utgångna

Annons

Fler ämnen

Typer
Egenskaper
Klass & status
Område
Spårvidd
Elektrifierad
Trafik
Tidsperiod

järnväg.net

- guiden till Sveriges tåg och järnvägar


Meny

Cookies och personuppgifter på järnväg.net

Välkommen! Denna hemsidan använder cookies och andra personuppgifter för att kunna visa relevant innehåll. Om du önskar att använda hemsidan behöver du acceptera detta.

Läs mer