Fakta & Historia

Fakta
- Trafik: Museibana, ingen trafik f n. Delvis dressincykling.
- Öppnad: 1928
- Spårvidd: 1435 mm
- Längd: 25 km
- Dubbelspår: Nej
- Elektrifierad: Nej
- Fjärrblockering: Nej
- ATC: Nej
Historia
Åmål-Årjängs Järnväg (ÅmÅJ) öppnades 1928 och var alltså ett ovanligt sent tillskott till det svenska järnvägsnätet.
Förutom huvudlinjen byggdes en fyra kilometer lång bibana från Hallanda till Kättilsbyn. I Åmål fick bolaget bygga en egen station, kallad Åmål Ö, eftersom Bergslagernas Järnvägar (BJ) inte ville dela station. ÅmÅJ svarade med att 1930 bygga ett spår från Åmål Ö till hamnen i Åmål så att gods kunde transporteras vidare med båt på Vänern istället för med BJ:s tåg.
Konkurs...
Konkurrensen blev dock inte långvarig. Ekonomin var redan från starten usel på grund av stora lån och 1932 gick ÅmÅJ i konkurs och staten fick ta över. Banan arrenderades ut till BJ som köpte den 1937 tillsammans med Dal-Västra Värmlands Järnväg (som ÅmÅJ anslöt till i Årjäng). DVVJ och ÅmÅJ slogs ihop till DVVJ AB som i sin tur blev ett dotterbolag till BJ.
...och nedläggning
Banan gick genom ganska ödsliga trakter och trafiken var därefter. På bibanan till Kättilsbyn lades persontrafiken ner 1932 och godstrafiken 1949. 1954 lades all trafik på sträckan Svanskog-Årjäng (45 km) ner och 1966 upphörde persontrafiken på resten av banan, Åmål-Svanskog. Godstrafiken levde däremot kvar till 1991 tack vare pappersbruket i Svanskog.
Järnvägen blir museibana
1976 bildades Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg (JÅÅJ). Föreningen fick efter ett par år överta ÅmÅJ:s f d lokstall i Åmål och började köra utfärdståg till Svanskog. Efter nedläggningen av godstrafiken 1991 blev banan en renodlad museijärnväg och JÅÅJ återskapade bl a järnvägsmiljön i Svanskog.
Museitåg kördes på banan t o m 2009 då banvallen spolades bort på ett ställe av kraftigt regn. Banvallen reparerades men eftersom bl a tunneln vid Bollsby kräver en dyrbar reparation går för närvarande inga museitåg på banan.
