Munkedals Järnväg
Fakta
- Trafik: Museitrafik
- Öppnad: 1895
- Spårvidd: 600 mm
- Breddad: 1952-1955 till 1435 mm, på 1980-talet och början av 2000-talet åter inlagt/ändrat till 600 mm Munkedals hamn-Munkedals nedre
- Längd: 3,3 km (museibanans längd - hela sträckan Munkedals hamn-Munkedals bruk var 5,6 km)
- Dubbelspår: Nej
- Elektrifierad: Nej
- Fjärrblockering: Nej
- ATC: Nej
Historia
I början av 1870-talet öppnades ett bruk för tillverkning av pappersmassa i Munkedal. För att lösa transportproblemen byggde man en hamn vid Saltkällefjorden och från den och upp till bruket anlades 1895 en 5,6 kilometer lång järnväg, Munkedals Jernväg (MJ).
Smalspår
Banan blev smalspårig med 600 mm spårvidd och användes inte bara för godstransporter utan även persontrafik. Från början hade man bara ett ånglok och en personvagn - förutom godsvagnar - men efter hand utökades lok- och vagnparken. Banan drevs som en avdelning inom Munkedals AB och man hade även en ångbåt som trafikerade Göteborg.
Breddning
Efter att Bohusbanan nått Munkedal 1903 kunde transporter ske även den vägen. Eftersom MJ var smalspårig och Bohusbanan normalspårig fick omlastning ske vid Munkedals nedre som var smalspårets station ett stenkast öster om Bohusbanans station. Stationen vid bruket kallades följaktligen Munkedals övre.
Omlastningen var dock inte bara tidsödande utan krävde också mycket personal - ett dussin man var sysselsatta med bara detta. Man beslöt därför att bredda smalspåret till normalspår, ett arbete som påbörjades 1952 och avslutades 1955. Ett V3-diesellok tog över som dragkraft i godstågen istället för ångloken och den kvarvarande persontrafiken sköttes med en Hilding Carlsson-rälsbuss fram till nedläggningen 1965. Samma år tog SJ över godstrafiken på banan.
Nedläggning och återuppståndelse
Sträckan från Bohusbanans station till bruket trafikeras fortfarande som industrispår, medan delen till Munkedals hamn lades ned i mitten av 1970-talet. 1983 bildades en museiförening som startade arbetet med att lägga in en tredje räl i spåret till hamnen (och på så vis åter få 600 mm på sträckan) och 1985 kunde man börja köra museitåg. Under lång tid utgick tågen från Åtorp, en knapp kilometer från Munkedals nedre, men 2005 kunde man öppna även denna del för museitrafik. Numera är hela sträckan Munkedals nedre-Åtorp-Munkedals hamn smalspårig och cirkeln har på så vis slutits.
Trafik
Museiföreningen Munkedals Jernväg kör museitåg på banan sommartid. Tågen består av diesellok med så kallade sommarvagnar, öppna personvagnar med träbänkar. Föreningen har även ånglok som är under renovering.
Beskrivning
Banan utgår från Munkedals nedre (0 km) som ligger precis öster om Bohusbanans station. Huvudstationen på banan är dock Åtorp (0,8 km) lite längre söderut. Stationen har tillkommit under museibanans tid och här finns lokstall samt kafé och biljettkontor för besökarna. Härifrån startar museitågen sin resa ned till Munkedals hamn. Efter en kort stigning passeras Bohusbanan på en bro och järnvägen fortsätter genom skogen.
Efter ett par minuter rullar tåget under en hög bro - det är motorvägen E6 som skär genom landskapet. Därefter är det inte långt kvar till Munkedals hamn (3,5 km). Hamnen används inte längre och är numera ödslig, men besökaren har en vacker utsikt över Saltkällefjorden. Efter en paus då loket gör rundgång fortsätter tåget tillbaka. Denna gången passeras Åtorp utan uppehåll och tåget kör vidare till Munkedals nedre där det ges tid till att besöka en utställning om banans historia i det gamla godsmagasinet. Tåget kör sedan tillbaka till Åtorp och därmed är resan slut.
Mer om banan
- Lennart Welander: Munkedals järnväg: en bohuslänsk järnvägs historia. Mariefred: Museiföreningen Östra Södermanlands järnväg 1984
- Museiföreningen Munkedals Jernväg