
14,9
m72,6
ton2640
kW105
km/hFakta
- Status: Utgången
- Typ: Ellok
- Axelföljd: Bo'Bo'
- Längd: 14900 mm
- Tjänstevikt: 72,6 ton
- Max axellast: 18,2 ton
- Effekt: 4 x 660 = 2640 kW
- Startdragkraft: 195 kN
- Hastighet: 105 km/h
- Tillverkare: Asea
- Byggår: 1954-1955
- Byggt antal: 11
- Ursprunglig nummerserie: 301-311
- Tillhörde: TGOJ
Ma-lokets kusin
Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds Järnvägar (TGOJ) började elektrifiera sina bandelar under 1950-talet och såg sig då om efter lämpliga ellok. 1951 lade man en beställning hos Asea på Hg-, Ma- och Ub-lok, typer som redan hade byggts eller skulle levereras till SJ. Dessutom beställde TGOJ elva Bt-lok av en ny konstruktion som Asea och Nohab tagit fram tillsammans.

Modernt boggielok
Bt-loket var ett boggielok och det dittills modernaste svenska elloket
Bt-loket var ett boggielok och det dittills modernaste svenska elloket. Vid samma tid utvecklades Ra-loken (populärt kallade Rapid) och de två loktyperna fick därför en del likheter i konstruktionen. Andra delar, som motorer (KJA88), hålaxeldrivning och fjädrar, hämtades från Ma-loken. Bt-loken var dock svagare än Ma-loken eftersom de hade två drivande axlar per boggi i stället för tre. Två Bt-lok kunde dock multipelköras och därmed även dra tyngre tåg, något som utnyttjades när loken drog malmtåg på till exempel sträckan Grängesberg-Oxelösund.
Grön färgsättning
Loken målades liksom TGOJ:s övriga fordon i en färgsättning med två gröna nyanser. I slutet av 1960-talet ändrades detta till en orange färgsättning med vita ränder i fronterna.
Under 1980-talet moderniserades sex av loken genom att dörren på förarsidan flyttades mot mitten (för att undvika drag och buller i förarhytten) och de stora frontlyktorna byttes mot mindre Marchal-strålkastare.
Annons
Drog både persontåg och godståg
TGOJ använde loken både i persontrafik och godstrafik. De gick under hela sin livstid i Mälardalen och Bergslagen, även efter att gränsen mellan SJ och TGOJ började suddas ut mot slutet av 1980-talet. På slutet av sin tjänstgöring drog loken bland annat persontåg Stockholm-Eskilstuna med ett lok i varje ände. Loken kunde multipelköras tack vare en multipelkabel genom vagnarna.
Ett lok bevarat
Ett par av loken slopades i mitten av 1980-talet men de flesta var i trafik till 1990 som också var året då malmtrafiken från Grängesberg upphörde. Det sista Bt-loket togs ur trafik 1991. Ett lok, Bt 305, finns bevarat hos Grängesbergsbanornas järnvägsmuseum och det har rustats upp till originalskick.


Mer om loktypen
- Tore Nordin m fl: Svenska Ellok, SJK förlag 1998
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Svenska lok och motorvagnar, diverse årgångar, SJK förlag
- Bt 305 åter i originalskick, notis i tidningen Tåg 6/1992
Andra länkar:
- Svenska-lok.se