12,4
m33,4
ton450
kW90
km/hFakta
- Status: Enstaka i trafik
- Typ: Dieselhydrauliskt lok
- Axelföljd: B
- Längd: 12370 mm (med plogar 13900 mm)
- Tjänstevikt: 33,4 ton (med plogar 36 ton)
- Max axellast: 18 ton
- Effekt: 450 kW
- Startdragkraft: 90 kN
- Bromsvikt G/P: 21/23 ton
- Dynamisk vikt: 40 ton
- Hastighet: 90 km/h
- Tillverkare: Nohab
- Byggår: 1969-1971
- Byggt antal: 20
- Ursprunglig nummerserie: 294-313
- Tillhör: Infranord, Strukton Rail
Dieselloket med egen vändskiva
Mellan 1969 och 1971 tillverkade Nohab 10 boggielok littera Tb och 20 tvåaxliga lok littera Tc till SJ. Loken byggdes som kombinerade godstågs- och snöröjningslok. Tc-loken är svagare än Tb och är dieselhydrauliska istället för dieselelektriska.
Motorn i loken är från Deutz. Hytten är placerad i ena änden och har stora fönster som ger bra sikt framåt och åt sidorna. Mellan hjulen finns en lyftplatta som gör att loket kan vändas vid behov så att hytten alltid kan vara framåt. Framtill och på sidorna har loket stora plogar som kan monteras av när de inte behövs. Två Tc-lok kan multipelköras.
Blev tjänstefordon
SJ använde loken i godståg och banarbetståg sommartid och till snöröjning på vintern. Medan Tb-loken ofta fick ploga bangårdar så användes Tc-loken främst till snöröjning på linjen.
1984 överfördes loken till tjänstefordonsparken och de användes sedan främst till banarbetståg. Ny littera blev Qaz men många av loken behöll den ursprungliga märkningen.
Till Banverket
Efter att Banverket bildats 1988 överfördes loken dit och de användes enbart vid banarbeten och snöröjning. Loken fick först littera QTC men detta ändrades senare till DLL (diesellinjelok). De flesta målades också om i gul färgsättning. Vid leverans var loken orange med grått underrede och tak.
Bara ett fåtal kvar
1994 sålde Banverket ett lok till BK Tåg som målade om det i sin blå/vita färgsättning. Detta lok såldes senare till DVVJ, som i sin tur sålde det till Strukton Rail efter ett par år. Senare har Strukton köpt ytterligare ett lok.
Under början av 2000-talet minskade användningen av Tc-loken och många av loken skrotades. I dag finns bara tre lok kvar i trafik, förutom de två loken hos Strukton Rail finns också ett lok kvar hos Infranord. Infranord är namnet på det bolag som uppstod när Banverket Produktion bolagiserades 2010.
Utgångna varianter/färgsättningar
Mer om loktypen
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Svenska lok och motorvagnar, diverse årgångar, SJK förlag
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Svenska motorlok 1911-1997, i boken Lok & vagnar 2 utgiven av Stenvalls förlag 1998
Andra länkar:
- Svenska-lok.se