Fakta & Historia

Fakta
- Trafik: Sporadisk godstrafik Orsa-Kallholsfors, i övrigt ingen trafik
- Öppnad: Bollnäs-Voxna 1899, Voxna-Orsa 1900
- Spårvidd: 1435 mm
- Längd: 118 km
- Dubbelspår: Nej
- Elektrifierad: Nej
- Fjärrblockering: Nej
- ATC: Nej
Historia
Den här banan utgör en tvärförbindelse mellan Norra stambanan i Bollnäs och Inlandsbanan i Orsa. Idag är det dock länge sedan den fungerade som en sådan - i huvudsak har bara dess båda ändar använts för reguljär trafik på senare tid.
Dala-Hälsinglands Järnväg
Inte minst för att underlätta transporterna av områdets skogsprodukter bestämde man sig för att bygga banan på 1890-talet. En av de drivande var greve Walter von Hallwyl (samme Hallwyl som ligger bakom Hallwyllska museet i Stockholm) på Woxna bruk eller Ljusne-Woxna AB som bolaget hette. Först invigdes sträckan mellan Bollnäs och Voxna, året var nu 1899. Ett par månader senare, i januari 1900, öppnades hela banan. Bolaget fick namnet Dala-Hälsinglands Järnväg (DHdJ). Man byggde även en tre kilometer lång bibana från Göringen till Dalfors som stod färdig 1902 (nedlagd 1960).
Tidigt en statsbana
Redan 1917 hade bolaget ombildats och banan utarrenderats till SJ
Banan har länge varit en tämligen orolig historia. Redan 1917 hade bolaget ombildats och banan utarrenderats till SJ. Den såldes sedan till staten efter den tioåriga arrendetiden. Under SJ-tiden blev järnvägen det som den är på kartan - en möjlighet till att förbinda trafiken på stambanan med Inlandsbanan och därmed skapa en mera rationell godstrafik även på dessa båda banor. Förutom ved, träkol och produkter från sågverken längs banan har genom åren stora mängder kalk lastats ut från kalkindustrin i Kallholsfors.
På 1960-talet hade landsvägstrafiken konkurrerat ut en del av underlaget för både gods- och persontrafiken. Den senare reducerades och lades ned helt den 1 september 1971. Ett drygt halvår senare försvann även godstrafiken mellan Edsbyn och Furudal och den forna tvärbanan trafikerades bara i ändarna, det vill säga Bollnäs-Edsbyn och Furudal-Orsa. Mellansträckan blev dock aldrig formellt nedlagd.
Stormigt 90-tal
Godstrafiken minskade ytterligare efter 1972 och så småningom blev en nedläggning även av Furudal-Orsa aktuell. Räddningen blev lokala krafter som skapade bolaget Dalatåg AB 1991, en lösning som blev möjlig efter avregleringen av godstrafiken. Trafiken - som bedrevs med en Z67-lokomotor och Inlandsbanans inhyrda T44-lok - utvecklades väl till en början men bolaget tvingades ändå ge upp år 1996. Trafiken övertogs för en tid av BK Tåg AB som för första gången gav sig i kast med godstrafik.
På sträckan Bollnäs-Edsbyn fick det nybildade bolaget Woxna Express ta över trafiken 1994. Woxna Express tog även hand om lokal godstrafik på stambanan från och till Bollnäs och senare också bland annat trafik till Vallvik och Söderhamn på Ostkustbanan. På bandelen Edsbyn-Furudal förekom vid det här laget endast turisttrafik med cykeldressiner, men efter viss upprustning kunde Woxna Express starta genomgående trafik igen år 1996 för första gången på 24 år. Massaved började transporteras Sveg-Orsa-Bollnäs-Vallvik. Ett nytt bolag - Orsatåg AB - tog över trafiken från Woxna Express i början av 1999, men trafiken upphörde dock 2001.

Sommaren 1990 kunde man hyra cykeldressin för att färdas på banan mellan Edsbyn och Furudal. Här strax väster om Edsbyn.
Dala-Hälsinglands Järnväg återuppstår
1988 bildades en järnvägsförening som "återanvände" namnet Dala-Hälsinglands Järnväg. Föreningens syfte var och är dels att söka få banan bevarad i sin helhet och utveckla den reguljära trafiken, dels bedriva musei- och turisttrafik på banan. Man startade uthyrning av cykeldressiner på sträckan Edsbyn-Furudal (som i viss utsträckning dock påbörjades redan 1985) samt trafik med två Y7-rälsbussar, efter något år även med ångtåg. De två Y7-vagnarna har sedermera hamnat på banan Ängelsberg-Kärrgruvan.
Endast sporadisk trafik
Banverket stängde år 2002 det mellersta avsnittet Edsbyn-Furudal för all trafik på grund av dåligt spårläge. I början av juli 2004 upphörde även timmertrafiken från Edsbyn till Bollnäs. Vagnuttagningarna Alfta-Bollnäs upphörde året därpå. Bandelen Furudal-Orsa tillhör numera Inlandsbanan AB som har kört sporadisk trafik på sträckan Kallholsfors-Orsa. Framtiden för banan i stort är för närvarande oklar.
