(Malmö-Staffanstorp-Brågarp, Björnstorp-Klostersågen,
Röddinge-Tomelilla)
Fakta & Historia

Fakta
- Trafik: Ingen trafik, delvis dressincykling
- Öppnad: 1892-1893
- Spårvidd: 1435 mm
- Längd: Malmö-Brågarp 17 km, Björnstorp-Klostersågen 18 km, Röddinge-Tomelilla 9 km
- Dubbelspår: Nej
- Elektrifierad: Nej
- Fjärrblockering: Nej
- ATC: Nej
Historia
Malmö-Tomelilla Järnväg (MöToJ) invigdes i två etapper, Malmö-Dalby 1892 och Dalby-Tomelilla 1893. Främsta initiativtagaren var Malmö stad som hoppades på inkomstbringande trafik till staden.
Bornholmsexpressen
MöToJ köpte 1896 Simrishamn-Tomelilla Järnväg (CTJ) och bildade Malmö-Simrishamns Järnväg (MSJ). På så vis skapades en sammanhängande förbindelse mellan de två kuststäderna Malmö och Simrishamn. I Simrishamn fanns färjeförbindelse med Bornholm och direkta tåg kördes från Malmö till hamnen i Simrishamn under namnet "Bornholmsexpressen".
1910-1911 byggde MSJ en bibana från Dalby till Bjärsjölagård där Ystad-Eslövs Järnväg anslöt. Tanken var att fortsätta linjen till Kristianstad men dålig ekonomi satte stopp för planerna. Bandelen Harlösa-Bjärsjölagård lades ner redan 1955, medan delen Dalby-Harlösa levde kvar till 1983.
Sveriges enda tågrån?
Någonstans mellan Djurslöv och Staffanstorp inträffade Sveriges förmodligen enda tågrån på kvällen den 18 mars 1907. Axel Fors hoppade tillsammans med sin kamrat Johan Friberg upp på ett tåg mot Malmö och tvingade till sig värdeposten. Handgemäng utbröt och postiljonen Johannes Almén sköts mellan ögonen men överlevde. De två rånarna kastade sig av tåget i farten och försvann i mörkret men greps senare. Vid rättegången dömdes de till livstids straffarbete. De frigavs efter 18 år.
Förstatligande
MSJ förstatligades 1943. Efter SJ:s övertagande sattes B- och E-ånglok in som dragkraft i tågen och på 1950-talet tog Y6/Y7-rälsbussar över persontrafiken. De direkta tågen till färjan i Simrishamn fortsatte under namnet "Bornholmspilen".
Godstrafiken på banan bestod bland annat av sten från stenbrottet i Dalby. I Staffanstorp fanns ett sockerbruk som hade så omfattande transporter av betor att man hade ett eget växellok.

Anslöts till Kontinentalbanan
I Malmö delade MSJ och Malmö-Genarps Järnväg ett eget spår mellan Östervärns station och Malmö C. 1953 anslöts f d MSJ till Lundavägens station på Kontinentalbanan invid Östervärn och den egna infarten till Malmö C revs. Östervärn fortsatte dock att användas som godsstation fram till 1980-talet.
Under 1950- och 60-talen minskade trafiken på banan och 1970 lades persontrafiken Malmö-Tomelilla ner. Trafiken till Simrishamn leddes istället över Malmö-Ystad-Tomelilla (läs mer om sträckan Tomelilla-Simrishamn på sidan om banan Ystad-Simrishamn).
Nedläggningar
Godstrafiken Önneslöv (2 km öster om Dalby)-Sjöbo lades ner 1974 och Sjöbo-Tomelilla 1981. Trafiken till Dalby/Önneslöv fortsatte till 1987 och därefter var bara sträckan Malmö-Staffanstorp-Brågarp kvar. Godstrafiken till Staffanstorp var under 1970- och 80-talen tidvis omfattande sedan ett stort industriområde med bland annat livsmedelsföretag anlagts i Staffanstorps västra utkant. Flyttningar och nedläggningar av företag gjorde dock att transporterna minskade och i slutet av 1990-talet var trafiken i princip nedlagd.

Nytt försök med godstrafik till Staffanstorp
Efter att det privata godsbolaget Skånetåg förklarat sig intresserade av att köra gods till Staffanstorp rustade Banverket upp banan till minimistandard 2001. Trafiken på banan blev dock mindre än väntat och upphörde så gott som helt 2003.
Upprivningar
Järnvägen på den nedlagda delen Brågarp (strax öster om Staffanstorp)-Tomelilla har gått olika öden till mötes. Spårområdena har köpts av kommunerna utmed banan och 1991 valde Sjöbo kommun att riva upp banan inom sina kommungränser. 1992 revs även sträckan Brågarp-Dalby-Björnstorp upp. På sträckorna Björnstorp-Veberöd-Klostersågen och Röddinge-Tomelilla ligger järnvägen kvar och används delvis för dressincykling.

Framtid
Kommunerna utmed banan har arbetat för att hela sträckan Malmö-Tomelilla ska återöppnas för persontrafik eftersom pendlingen till Malmö från Staffanstorp, Dalby, Veberöd och Sjöbo är stor. Efter att Trafikverket bestämt sig för att inte prioritera banan inom överskådlig framtid har dock planerna lagts på is. Läs mer om projektet på Simrishamnsbanan.com.
Trafik