Bild: Östra stations fasad

Annons

Tema mat: Restaurang Östra station

Foto Frederik Tellerup

Stationen Stockholms Östra gömmer sig bakom en ganska anonym fasad. Men huset från 1932 rymmer mer än man kan tro, som vi snart ska se. Följ med...

Bild: Restaurang Östra station

Roslagsbanans huvudstation

På Stockholms Östra utgår de smalspåriga tågen på Roslagsbanans tre linjer till Kårsta, Näsbypark och Österskär. Men vi tar inte tåget den här gången utan går istället in i stationshuset där...

Bild: Restaurang Östra station

Öppnade 1932

...en restaurang är belägen på andra våningen. Restaurang Östra station öppnade redan 1932 och har under årens lopp serverat både hungriga tågresenärer och andra lunch- och middagsgäster.

Bild: Restaurang Östra station

En släktklenod

Samma släkt har drivit restaurangen sedan 1935 - nuvarande ägare är Berit Wahlgren. Kontinuitet är ordet - interiören från 1930-talet är bevarad, liksom björkmöblerna från NK. Apelsinsaften har dock blivit lite dyrare under åren.

Bild: Restaurang Östra station

En stamgäst utöver det vanliga

Det finns många detaljer att titta på. På väggarna hänger foton med järnvägsmotiv och i ett fönster står ett porträtt av Georg Carlsson. Georg brukade äta sin lunch här och han var stamgäst i 70 år. Vid ett tillfälle stängdes Roslagsbanan och Stockholms Östra av för ombyggnader och restaurangen förlorade då så många kunder att nedläggning hotade. Georg gav då restaurangen ett lån och Östra station överlevde.

Bild: Restaurang Östra station

Riktig husmanskost

Svensk husmanskost av riktigt traditionellt snitt är restaurangens signum - se menyn. Vi beställer de två middagsrätterna stekt fläsk och stekt salt sill, bägge kommer med löksås. Det smakar väldigt bra och portionerna är rikliga. Som restaurangen skriver själv används "färska svenska råvaror, mycket grädde och smör" och det bidrar onekligen till smaken. Huvudrätterna kostar från 149 kr och uppåt (lunch 95 kr - priserna gällde vid besöket 2015) och det får anses vara prisvärt. Vi provar även en dessert - husets gino för 79 kr (frukt gratinerad under ett täcke av choklad). Den smakar också bra men känns mer oinspirerad eftersom chokladen inte gör så mycket väsen av sig.

Bild: Restaurang Östra station

Snart återbesök?

Mätta och belåtna lutar vi oss tillbaka och beundrar takmålningarna utförda av Evald Dalskog, föreställande olika yrkesmän från Roslagen. Det känns som att det snart får bli ett återbesök på Östra station.

Fakta

Restaurangen besöktes i april 2015.

 

Annonser

Annons

järnväg.net

- guiden till Sveriges tåg och järnvägar


järnväg.net på Facebookjärnväg.net på YouTube

Meny

Cookies och personuppgifter på järnväg.net

Välkommen! Denna hemsidan använder cookies och andra personuppgifter för besöksstatistik och andra funktioner.

Läs mer