
Fakta
- Status: I trafik
- Typ: Elmotorvagn, tredelad, första och andra klass
- Antal sittplatser: 20 (första klass), 174 (andra klass) + 32 fällsäten
- Axelföljd: Bo'Bo'+2'2'+Bo'Bo'
- Längd: 78900 mm
- Tjänstevikt: 156 ton
- Effekt: 2300 kW
- Hastighet: 180 km/h
- Tillverkare: Adtranz/Bombardier
- Byggår: 2002
- Byggt antal: 7 (+104 X31K/ET)
- Ursprunglig nummerserie: 4343-4349
- Tillhör: Öresundståg
Egenskaper
- Eluttag
- Tillgänglig, lågt insteg i mellanvagnen
- Wifi
- AC/klimatanläggning
- Tågen är kameraövervakade
Öresundståg med högre standard
Sju X31K-motorvagnar beställdes 2002 med annorlunda inredning anpassad för fjärrtrafik, för användning på Kust till kust-banan Göteborg-Kalmar/Karlskrona. Tågen fick nytt littera X32K och delvis ny inredning med bekvämare stolar.
I första klass var det bara tre stolar i bredd (jämfört med fyra i X31K). I mittvagnen fanns ett pentry med plats för serveringsvagn. Ett tågsätt hade 170 platser i andra klass och 15 platser i första klass, alltså färre platser än X31K.
Mörkblått tak
Färgsättningen skiljde sig också från X31K genom röda dekorlinjer på sidan och mörkblått tak.
Tågen användes från oktober 2002 på Kust till kust-banan. X32K användes också i enstaka turer Malmö-Kalmar. Motorvagnarna användes inte i Danmark eftersom DSB inte tillät detta på grund av den avvikande inredningen.
Hyrdes ut till SJ
X32K-motorvagnarna hade egentligen köpts av Skånetrafiken och Blekingetrafiken för att användas på Blekinge kustbana när elektrifieringen av banan var klar (det var vid den tiden osäkert om Bombardier skulle tillverka fler motorvagnar och därför gjorde man beställningen redan innan elektrifieringen påbörjats). Under tiden hyrdes motorvagnarna ut till SJ för trafik på Kust till kust-banan.
Ombyggnad till X31K
När elektrifieringen av Blekinge kustbana började bli klar 2007 byggdes inredningen i X32K-motorvagnarna om så att den blev lik X31K. Eftersom tågen skulle ingå i samma omlopp som X31K-motorvagnarna kunde den bekvämare - men avvikande - inredningen inte behållas. Tågsätten har dock fått behålla littera X32K eftersom de har en extra toalett i A-delen av tåget.
I dag är alltså X32K-motorvagnarna förutom den extra toaletten i princip lika X31K. På grund av den extra toaletten är det också tre fällsäten mindre.
Utgångna varianter/färgsättningar





Mer om vagntypen
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Svenska lok och motorvagnar, diverse årgångar, SJK Förlag
- Ulf Diehl och Lennart Nilsson: Lok och vagnar, diverse årgångar, Stenvalls förlag