Den 20 september 2003 återinvigdes järnvägen {ln:ystad-simrishamn 'Ystad-Simrishamn}. Under flera år hade banan tidvis varit avstängd på grund av upprustningen och elektrifieringen, men denna höstdag blev linjen till sist en del av det skånska pågatågsnätet.

Bild: Konsert i Malmö

Konsert i Malmö

I Malmö inleddes festligheterna med en energisk trumkonsert innan invigningståget bestående av X11 3106 avgick.

Bild: Möte i Rydsgård

Möte i Rydsgård

På väg mot Ystad gjordes korta stopp på mellanstationerna för att ta upp invigningsgäster och i Rydsgård blev det möte med ordinarie pågatåg mot Malmö. Stationen återfick 2003 sitt mötesspår för att man ska klara den allt tätare tågtrafiken.

Bild: Skulpturbygge

Skulpturbygge

Vid varje station byggdes en skulptur på med en del för att symbolisera varje ort mellan Malmö och Simrishamn. I och med elektrifieringen av Ystad-Simrishamn blir ju Malmö-Ystad-Simrishamn en enda länk.

Bild: Uppehåll i Ystad

Uppehåll i Ystad

I Ystad blev det tal innan tåget fortsatte.

Bild: Modelljärnväg

Modelljärnväg

Inne i stationshuset i Ystad finns numera bland annat ett järnvägsmuseum med banorna kring Ystad som tema. En modell visar Ystads stationsområde med exempel på fordon som trafikerat banorna.

Bild: I full galopp

I full galopp

I Köpingebro togs tåget emot av husarer i vild galopp. De vidsträckta områdena i trakten har långa traditioner som övningsfält för militären.

Bild: Nya plattformar i Tomelilla

Nya plattformar i Tomelilla

I Tomelilla hade många ortsbor mött upp vid stationen som fått två nya plattformar. I förgrunden några av Banverkets fordon som dröjt sig kvar. Tomelilla är den enda mötesstationen mellan Ystad och Simrishamn och här byter alla tåg rikting eftersom stationen är en säckstation. Eldrivna loktåg kan dock inte göra rundgång eftersom viadukten i bangårdens norra ände (som bilden tagits från) är så låg att det inte gick att dra kontaktledning under den. Eventuella loktåg får därför även i fortsättningen dras av diesellok.

Bild: Ur lokförarens synvinkel

Ur lokförarens synvinkel

I Smedstorp hade befolkningen bokstavligt talat gått man ur huse och plattformen såg nästan överfull ut ur lokförarens synvinkel. Många var förväntansfulla, andra orter i Skåne som fått pågatågsförbindelse har fått ett uppsving med bland annat stigande huspriser.

Bild: Destination: Simrishamn

Destination: Simrishamn

För första gången kunde man se destinationsskylten "Simrishamn" på ett pågatåg i Gärsnäs. På perrongen firade man med gratis glass och lokala företag passade på att göra reklam för sig.

Bild: Slutstationen

Slutstationen

Till sist kom invigningståget till slutstationen Simrishamn. Här har stationsområdet byggts om, förutom ett plattformsspår finns också ett uppställningsspår.

Bild: Utsikt från andra våningen

Utsikt från andra våningen

Några nyfikna åskådare följde festligheterna genom fönstren på stationshusets andra våning.

Annons

järnväg.net

- guiden till Sveriges tåg och järnvägar


Meny

Cookies och personuppgifter på järnväg.net

Välkommen! Denna hemsidan använder cookies och andra personuppgifter för att kunna visa relevant innehåll. Om du önskar att använda hemsidan behöver du acceptera detta.

Läs mer