Efter två års arbeten invigdes elektrifieringen av {ln:kristianstad-karlskrona 'Blekinge kustbana} den 15 juni 2007. Från denna dag rullar Öresundstågen på banan som blir en integrerad del av trafiken i Öresundsregionen. Men {ln:X31K 'X31-motorvagnarna} var inte de första elfordonen på banan, flera andra tåg hade hunnit rulla på delar av banan innan invigningen.

Bild: Rc4 1284 med testtåg i Bromölla 11 april 2007

Grönt testtåg

Det första eltåget på Blekinge kustbana kördes den 11 april 2007. Tåget som bestod av Rc4 1294, fyra godsvagnar och Rc4 1284, utgick från Kristianstad och körde fram och tillbaka på sträckan Bromölla-Sölvesborg för att se om eldriften störde de teleanläggningar som finns i närheten av järnvägen. På bilden passerar tåget Bromölla gamla station.

Bild: Rc3 1056 med chartertåg i Sölvesborg 10 juni 2007

Rockigt chartertåg

Även nästa eltåg på kustbanan drogs av Rc-lok. På nationaldagen den 6 juni 2007 körde SJ Event ett chartertåg från Stockholm till Sölvesborg med besökare till Sweden Rock Festival. Den 10 juni återvände man till Sölvesborg för att hämta upp festivalbesökarna. Tåget bestod av Rc3 1056 och sex personvagnar. Se även {ln:bild-300 'Veckans bild 300}.

Bild: ET 4339 på Malmö C

Öresundståg mot Karlskrona, tag plats!

Dagen efter, den 11 juni, fick så det första Öresundståget i form av danska ET 4339 provköra hela Blekinge kustbana. Provtåget gick Malmö-Kristianstad-Karlskrona och tillbaka. Ombord fanns representanter för bl a SJ och Banverket. För första gången kunde ett eltåg till Karlskrona annonseras på Malmö C.

Bild: Provtåget i Mörrum 11 juni 2007

Uppehåll i Mörrum

Korta uppehåll gjordes på alla stationer med persontrafik. Här har provtåget kommit till Mörrum där bangården moderniserats i samband med elektrifieringen.

Bild: Bangården i Karlshamn 11 juni 2007

Nästa Karlshamn!

I Karlshamn har bangården också byggts om. Det är dock inte alla spår som har elektrifierats.

Bild: Provtåget i Karlshamn 11 juni 2007

Pratstund i solen

Även plattformen i Karlshamn har fått en ansiktslyftning.

Bild: Provtåget i Bräkne-Hoby 11 juni 2007

Inspektion av plattform

Plattformen i Bräkne-Hoby inspekteras under ett kort uppehåll.

Bild: Provtåget i Ronneby 11 juni 2007

Resecentrum i Ronneby

Den station som kanske byggts om mest på Blekinge kustbana är Ronneby. Här har man lagt nya spår och byggt två plattformar.

Bild: Provtåget i Karlskrona 11 juni 2007

Framme i Karlskrona

Med undantag för några krånglande signaler gick provturen till Karlskrona bra och efter en kvarts uppehåll påbörjades resan tillbaka.

Bild: Utsikt från förarhytten

Vy från linjen

Utsikt genom den bakre förarhytten i tåget utanför Bräkne-Hoby, på väg tillbaka från Karlskrona.

Bild: Invigningståg i Karlshamn 15 juni 2007

Dags för invigning

Den 15 juni 2007 var det så dags för invigning. I Karlshamn hölls en ceremoni och två Öresundståg möttes, här ser vi tåget mot Karlskrona tillsammans med invigningsgäster. Dagen efter fick allmänheten provåka banan och den 17 juni började den reguljära trafiken. Därmed har eltåg blivit vardag på Blekinge kustbana.

Annons

järnväg.net

- guiden till Sveriges tåg och järnvägar


Meny

Cookies och personuppgifter på järnväg.net

Välkommen! Denna hemsidan använder cookies och andra personuppgifter för att kunna visa relevant innehåll. Om du önskar att använda hemsidan behöver du acceptera detta.

Läs mer