Bild: Veckans bild 90. Klicka för större bild.

Tågåkeriet i Bergslagens Z65 205 växlar i Filipstad 2 maj 2003.

Filipstad i Värmland är känt för tre saker: skalden Nils Ferlin, uppfinnaren John Ericsson och knäckebrödstillverkaren Wasabröd.

Wasabröd har en intim koppling till järnvägen. Över hela Filipstad hänger en doft av brödbak och speciellt stark är doften vid stationen där Wasabröds gigantiska byggnad ligger. Varje vardag kör Tågåkeriet i Bergslagen hit för att hämta och lämna vagnar så att tillverkningen av knäckebröd ska kunna fortgå. Men det går faktiskt också att åka persontåg till Filipstad. På morgonen går en rälsbuss ner till Kristinehamn och på kvällen återvänder den till Filipstad.

Uppfinnaren John Ericsson föddes egentligen utanför Filipstad, i Långbanshyttan. Bara 26 år gammal konstruerade han Novelty, det svenska bidraget till den berömda ånglokstävlingen i England 1829. Ericssons lok vann inte men designen och snabbheten gav det många beundrare.

John hade en bror, Nils, som också gjorde sig känd i järnvägssammanhang. Översten Nils Ericsson ansvarade nämligen för byggandet av stambanorna i Sverige under 1850- och 60-talen och fick i många fall själv bestämma hur banorna skulle dras. Något som påverkar oss än idag.

Nils Ferlins anknytning till järnvägen är inte lika tydlig. Men det kan ju vara passande att låta hans dikt "Nöjen" avsluta:

Att nöjen är högst relativa
jag lärde mej tidigt förstå.
I Nykroppa mente man så:
- Vi har en och annan begravning
och tåget, att titta på.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad juni 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >