Bild: Veckans bild 83. Klicka för större bild.

Ett X2-tåg från Stockholm på väg mot Eskilstuna-Hallsberg lämnar stationen i Strängnäs i oktober 2000.

När Svealandsbanan invigdes 1997 och de närmast följande åren därefter trafikerades banan i huvudsak av X2-tåg - ett tåg som egentligen inte alls konstruerades för denna typ av trafik med korta resor och täta stopp. Numera domineras istället trafiken av loktåg med 80-talsvagnar. Några tåg utgörs av Reginamotorvagnar typ X52. De närmaste åren kommer tvåvåningståget X40 att börja sättas in på sträckan.

Den gamla järnvägen mellan Eskilstuna och Södertälje var krokig och långsam och passerade inte Strängnäs. Från 1983 - då persontrafiken mellan Åkers styckebruk och Strängnäs lades ned - och fram till 1997 kunde man överhuvudtaget inte åka tåg till Strängnäs. 1997 invigdes den nya Svealandsbanan som erbjöd en snabb förbindelse mellan Eskilstuna och Stockholm. För att bygga Strängnäs station var man tvungen att spränga bort en bra bit av Långberget, men man kunde ändå inte få plats med mer än ett spår. Strängnäs är därför en av Sveriges få platser som tekniskt sett klassificeras som station utan att ha mötesspår. Dessa ligger istället i Malmby och Härad på respektive sida om Strängnäs.

Omedelbart efter stationen passerar järnvägen genom Strängnästunneln under Långberget. Med sina dryga två kilometer är det en av Sveriges längsta järnvägstunnlar.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad april 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >