Bild: Veckans bild 82. Klicka för större bild.

Dressincykling vid Gryttjen på Dellenbanan Ljusdal-Hudiksvall i augusti 1995.

Dressincykling har blivit ett allt populärare sätt att uppleva natur, kultur och järnvägshistoria. Populariteten är förståelig - närmare järnvägen kan man inte komma. Man får känslan av att vara ett eget tåg som rullar fram genom landskapet och kan i sin egen takt avnjuta allt som passerar förbi. Dessutom är det spännande - man vet aldrig vad som dyker upp bakom nästa krök.

Många nerlagda järnvägar har blivit dressinbanor och det går att trampa dressin i hela Sverige. Bara i Skåne finns flera banor, bland andra två delsträckor av gamla Malmö-Simrishamns Järnväg. I Småland kan man trampa smalspårig dressin söder om Hultsfred och i Värmland lockar DVVJ - Dal Västra Värmlands Järnväg som lika ofta uttyds De Vackra Vyernas Järnväg. Lika vacker är Dellenbanan där vatten, skog och berg möts i Hälsingelandskapet. På södra Inlandsbanan frestar (eller avskräcker) dressinuthyrarna med att man kan möta björn i skogen.

Dressinens historia går tillbaka till början av 1800-talet då tysken Karl Drais uppfann en sparkcykel som senare utvecklades så att den också gick att använda på järnväg. Förutom cykeldressinen uppstod flera andra dressinvarianter, till exempel stakdressinen som man står på och stakar sig fram med hjälp av en lång käpp och hävstångsdressinen som pumpas fram med en stång.

Är du intresserad av att ta en tur med dressin finns alla dressinbanor i banguiden. God tur!

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad april 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >