Bild: Veckans bild 80. Klicka för större bild.

Tåg mot Malmö och Göteborg möts i Ängelholm i juni 2001.

Trenden mot fler motorvagnståg och färre loktåg är tydlig idag. Västkustbanan är ett bra exempel på detta. I januari 2002 satte SJ in de första X31-motorvagnarna på banan och i juni samma år försvann de sista lokdragna persontågen Malmö-Göteborg. Samtidigt lanserades också Linx snabbtågstrafik med X2-motorvagnar.

Bytet till X31-motorvagnarna, eller Öresundstågen som de är mer kända som, innebär att tågen kan gå direkt Köpenhamn-Malmö-Göteborg till glädje för gränsöverskridande svenskar och danskar.

Till en början hördes protester från pendlarhåll eftersom Öresundstågens komfort är mer anpassad för regionaltrafik än fjärrtrafik med stolar som inte går att fälla och ingen ordentlig servering. I loktågen fanns det oftast en kafé- eller kioskvagn för den hungrige. Fördelen med direktförbindelser verkar dock ha övervägt för under 2002 ökade resandet på Västkustbanan.

Fortfarande går det loktåg Göteborg-Halmstad som förstärkning. Tågen består ofta av B13, nedklassade AB3-vagnar, och erbjuder alltså möjligheten att åka första klass med andra klass-biljett.

Under våren 2003 går det dessutom flera loktåg Malmö-Göteborg som ersättning för de Linx-snabbtåg som tagits ur trafik för underhåll av hjullagren. Kanske är det rollen som reservtåg de lokdragna tågen kommer att få i framtiden - det är ju lätt att växla ihop rätt antal vagnar till ett ersättningståg.

Foto Magnus Bengtsson.

Publicerad mars 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

 

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >