Bild: Veckans bild 58. Klicka för större bild.

X32K 4347 som tåg 7329 Göteborg-Karlskrona lämnar Borås 6 oktober 2002.

Öresundstågen littera X31K har sedan 2 juli 2000 rullat mellan Malmö och Köpenhamn. Steg för steg har de utvidgat sitt verksamhetsområde och nu går de på de flesta linjer i Sydsverige - från Malmö till Kristianstad, Göteborg och Alvesta.

När det blev aktuellt att använda tågen även på Kust till kust-banan Göteborg-Kalmar/Karlskrona insåg man dock att de behövde anpassas för lite längre sträckor och sju modifierade Öresundståg med nytt littera X32K beställdes. De första tågen rullar nu sedan 30 september på Kust till kust-banan. En nyhet är att en del av tågen, som det på bilden, går direkt till och från Karlskrona och man behöver inte längre byta i Emmaboda.

Främst är det inredningen som skiljer X32K från X31K. Bekvämare stolar och större avstånd mellan platserna och den vanliga varuautomaten har bytts ut mot en liten kaféavdelning. De bekvämare platserna finns dock bara i en del av tåget - resten av platserna är oförändrade och är främst avsedda för lokalresenärerna.

På utsidan har tågen fått mörkblå tak och en röd rand och loggan för Kust til kust-trafiken på sidan. Fronten ståtar med SJ:s logga med fordonsnumret under.

Än så länge finns inga planer på att anpassa fler X31K till fjärrtrafik. När loktågen på Västkustbanan byttes ut mot X31K i våras visade dock stamresenärerna tydligt att de ville ha bättre standard än den X31K ger. Det har de säkerligen rätt i - Västkustbanan är ju lika lång som Kust till kust-banan.

Foto Bernt Talbrant.

Publicerad oktober 2002. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >