Veckans bild. Klicka för större bild.

X11 3137 som tåg mot Ystad, Rm 1261 med godståg mot Trelleborg och T44 269 på väg mot Malmö godsbangård vid Östervärn i Malmö 9 oktober 2002.

Hållplatsen Östervärn på Kontinentalbanan i norra Malmö är en av de bästa platserna för tågskådning i Sydsverige. Här passerar alla tåg på väg till och från Köpenhamn, Trelleborg, Staffanstorp och Ystad. Öresundståg blandas med pågatåg, godståg, snabbtåg och vagnuttagningar.

Östervärn hette fram till 2000 Lundavägen. Hållplatsen bestod av en bred plattform med spår på båda sidor där tågen till Ystad stannade. I samband med upprustningen av den dubbelspåriga Kontinentalbanan som gjordes inför Öresundsförbindelsens öppnande byggdes hela hållplatsen om och fick namnet Östervärn. Namnet togs från den nedlagda privatbanestation som tidigare funnits i närheten och som bland andra tågen Malmö-Genarp använde. Hållplatsen vid Östervärn består nu av en plattform vid sidan av ett av stationens fyra spår. En plattform som alltså är en utmärkt utkiksplats för den som vill följa tågtrafiken på en av de mest trafikerade sträckorna i Sverige.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad januari 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >