Bild: Veckans bild 51. Klicka för större bild.

Y2 1369 ankommer Staffanstorp under demonstrationskörning Malmö-Staffanstorp 30 augusti 2002.

Större delen av järnvägen Malmö-Simrishamn sover idag en djup Törnrosasömn. Mellan Tomelilla och Simrishamn går tågen fortfarande och Malmö-Staffanstorp har viss godstrafik. Men på resten av banan som dessutom bitvis är uppriven går annars bara en och annan cykeldressin.

Detta vill kommunerna utmed banan ändra på. Järnvägen ska åter väckas och det ska bli möjligt att åka tåg till Staffanstorp, Dalby, Veberöd och Sjöbo som idag har många pendlare till Malmö.

Banverket ska göra förstudier för att se hur järnvägen ska kunna rustas upp och även länsstyrelsen är intresserad. Det tycks därmed som att Simrishamnsbanan snart kan vakna upp ur den sömn som följde efter det sista persontåget 1970. Politikerna vill att den första etappen till Dalby ska vara klar 2007 och hela banan 2010.

En konkret manifestation genomfördes 30 augusti när ett Kustpilen-tåg kördes Malmö-Staffanstorp-Malmö. Med på tåget fanns kommunpolitiker och en skolklass som fick se hur det skulle kunna vara att åka tåg till Staffanstorp.

Upprustningsprojektet har fått en egen hemsida, www.simrishamnsbanan.com, där man kan läsa mer.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad september 2002. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >