Bild: Veckans bild 71. Klicka för större bild.

Rc2 1033 under växling i Sandviken 8 augusti 1991.

Efter att SJ och Banverket delats lanserade nya SJ ett nytt designprogram för sina fordon 1989. Loken målades om i blått och fick vita och röda dekorränder på fronten. På Rc-loken slutade den röda dekorranden i blixtar på sidorna, symboliserande elektricitet. Underredet målades grått och plogarna gula.

När det första loket visades upp våren 1989 var det ännu inte klart hur SJ:s nya logotype skulle se ut. I augusti 1990 kom så efter flera olika förslag och en del hysch-hysch det nya emblemet, ett mjukt rundat vinghjul. Det gick emellertid inte så bra ihop med den nya färgsättningen och de kantiga blixtarna, tyckte designfolket. De vita dekorbanden togs bort och blixtarna blev en röd rand utmed hela sidan på Rc-loken. Plogarna blev åter röda.

De 24 Rc-lok som man hade hunnit måla om fick tas in för modifiering som dock i många fall skedde gradvis. Rc2 1033 på bilden befinner sig i ett slags mellanläge - den har blixtarna kvar, samtidigt som det nya SJ-märket är ditsatt och de vita dekorbanden är borttagna (går att ana som ett mörkare band under frontfönstren). SJ:s nya logotype fick ett blandat mottagande. Den tillvaratog vinghjulets gamla form men fick kritik för att vara för utslätad. Elaka tungor har gett loggan en rad smeknamn: bevingad falukorv, krockad mås och konjunktursvackan.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad januari 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

 

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >