Bild: Veckans bild 238

VR Dr16 2809 med ett södergående timmertåg passerar Juoksenki på linjen Tornio-Kolari i nordvästra Finland den 3 mars 1993.

På den svenska sidan om Torneälven finns idag järnväg mellan Haparanda och Karungi. Det har även funnits en på sträckan Karungi-Övertorneå, men aldrig norr om Övertorneå. Det var dock tänkt ett tag att det skulle byggas en järnväg upp till Pajala, men den blev aldrig verklighet.

På den finska sidan däremot rullar godstågen fortfarande hela vägen från Haparandas finska systerstad Tornio (Torneå) och ända upp till Kolari, en bra bit norr om både Polcirkeln och Pajala. Banan är oelektrifierad och har förstås bred finsk spårvidd (1524 mm). Vissa perioder går det även persontåg på banan, främst under vintersäsongen. Just nu går det ett tåg med sov- och bilvagnar varje dag Helsingfors-Kolari-Helsingfors. Se vidare de finska statsjärnvägarna VR.

Den finska Tornedalsbanan följer långa sträckor Torneälven, och tågen kan därför på vissa ställen ses och höras från den svenska sidan. Så är det till exempel vid Juoksenki där bilden är tagen, alldeles precis vid Polcirkeln. På den svenska sidan ligger systersamhället Juoksengi.

Läs mer om Haparandabanan i banguiden.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad mars 2006. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >