Bild: Veckans bild 193

SL pendeltåg 2824 Västerhaninge-Bålsta ankommer strax den underjordiska Södra station i Stockholm efter att ha rullat över nya Årstabron på förmiddagen den 22 maj 2005.

Strax efter 7 på morgonen denna söndag använde det första ordinarie tåget, också ett pendeltåg, den nya Årstabron efter fem års byggtid. Bron kompletterar den gamla bron från 1929 med ytterligare två spår men kommer även att ha en gång- och cykelbana. Bron i rödfärgad betong är ritad av den berömde engelske arkitekten Sir Norman Foster, men hans slanka konstruktion har ställt byggarna inför utmaningar. Det har sagts att betongbron lika gärna kan kallas för en järnbro eftersom det har gått åt så väldiga mängder armeringsjärn.

Till en början används den nya bron endast för norrgående tåg, men i juni är det tänkt att även dess andra spår öppnas. Den 28 augusti invigs bron av HM Konungen och även fotgängarna och cyklisterna kan börja använda den. Den gamla Årstabron kommer att genomgå en renovering under sommaren och hösten, men vid årsskiftet ska broarnas alla fyra spår börja användas för fullt. Då återstår endast sträckan Stockholms södra-Stockholm C av det trånga dubbelspåret i Stockholms södra infart. Samtidigt öppnas den nya pendeltågsstationen Årstaberg en bit söder om Årstabron.

Läs mer om sträckan Järna-Stockholm i banguiden.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad maj 2005. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

 

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >