Bild: Veckans bild 188

Den f d stationen i Klostersågen mellan Veberöd och Sjöbo i juni 2003.

Flera meter höga träd växer mitt på bangården och stationshuset - numera bostadshus - syns knappt för all grönska. Men den som tittar noga i gräset kan hitta ett spår och både perrong och belysningsstolpar finns kvar. Det är som om man bara lämnat järnvägen vind för våg för sisådär trettio år sedan. Och det är precis vad man gjort - 1974 lades den kvarvarande godstrafiken förbi Klostersågen ner och träden kunde börja växa ostört.

Att spåret ligger kvar beror på att kommunerna längs banan köpte marken efter nedläggningen, med förhoppningen om att det någon gång kanske åter skulle gå tåg på banan. Sjöbo kommun valde dock att i början av 1990-talet riva upp järnvägen inom sina kommungränser. I Lunds kommun, dit Klostersågen hör, har man tagit det lugnare och väster om Veberöd används spåret t o m för dressincykling. Samma sak gäller Tomelilla kommun som också upplåtit banan för dressinärer.

Idag finns det långt gångna planer på att återuppväcka järnvägen så att det åter blir möjligt att resa Malmö-Simrishamn via Staffanstorp, Dalby, Veberöd, Sjöbo och Tomelilla.

Tills dessa planer blir verklighet - kanske kring 2015 - fortsätter dock törnrosasömnen i Klostersågen. Men framtidens resenärer får nöja sig med att susa förbi den gamla stationen - Klostersågen består idag bara av ett par hus och stationen kommer därför inte att återupplivas.

Läs mer i banguiden och på Simrishamnsbanan.com.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad april 2005. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >