Bild: Veckans bild 184

Tåg från Gilleleje närmar sig stationen i Helsingör 1996. I bakgrunden Kronborgs slott.

Scenen med det lilla röda motorvagnståget som sakta kommer smygande utmed kajen i Helsingör känns förmodligen igen av många svenskar. För det är ofta det första man ser, åtminstone om man är tågintresserad, när man kliver av färjan från Helsingborg.

Järnvägen Helsingör-Gilleleje, eller i dagligt tal Hornbækbanen (med förkortningen HHGB), är en av de kvarvarande danska privatbanorna. Så privata är de dock inte, utan drivs oftast på kommunal eller regional basis. I HHGB:s fall är det Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) som ansvarar för trafiken på banan genom bolaget Lokalbanen A/S.

Persontrafiken på privatbanorna har länge dominerats av de s k Lynetterna, lätta motorvagnståg som byggdes i Tyskland och Danmark i flera serier mellan 1965 och 1984. Tågen påminner lite om en dieseldriven variant av X9 och består av motorvagnar (littera Ym), mellanvagnar (Yp) och manövervagnar (Ys) som kan kopplas ihop i olika kombinationer. Även DSB köpte några tåg för trafiken på linjen Helsingör-Hilleröd och där rullar de än idag.

Utbyte av de nu ganska gamla Lynetterna mot modernare tåg pågår dock för fullt så den som vill uppleva denna symbol för danska privatbanor får skynda sig.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad mars 2005. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >