Bild: Veckans bild 181:1

X2000 422 Göteborg-Stockholm med UB2X 2529 främst i Huddinge den 24 februari 2005.

Bild: Veckans bild 181:2

Regionaltåg 942 Arboga-Stockholm med X40 3301 i Stuvsta den 23 februari 2005.

Den här gången består Veckans bild av två - detta för att fira att de svenska tågresenärerna de senaste dagarna kunnat börja åka med två nya tåg.

Det första är visserligen en gammal bekant, ett X2-tåg där vagnarna har tio år eller mer på nacken. Men det är det första tågsättet i SJ:s X2-flotta som moderniserats med ny inredning och ny utvändig målning enligt det nya designprogrammet. De sju tåg som rustades upp för trafiken Oslo-Köpenhamn/Stockholm för några år sedan (se fd Linx X2 i Vagnguiden) kommer att få behålla sin avvikande inredning men man planerar ommålning till grått utvändigt. Det första grå X2-tåget rullar nu mellan Stockholm och Göteborg men kommer snart att följas av flera.

Dubbeldäckaren X40 är en större nyhet - det första renodlade tvåvåningståget på svenska spår. Det närmaste som funnits tidigare i Sverige är motorvagnståget Y3, men där var det bara ändvagnarna som hade två våningar. Och Y3 avslutade sin skakiga karriär för 15 år sedan. Trafikstarten med X40 har försenats flera gånger men den gångna veckan gjorde dubbeldäckaren sina första resor i ordinarie trafik på sträckan Stockholm-Arboga via Svealandsbanan.

De två tågen är också början på en omgestaltning av den svenska järnvägen från mycket blått till mycket grått. Visserligen har grått varit på modet ett tag (exempelvis i form av Öresundstågen X31 som redan rullat i snart fem år) men de här tågen är de gråaste hittills, inte minst som även inredningen går i samma färgskala. Om detta är trevligt eller ej går meningarna isär, men om inget oförutsett inträffar kommer vi inom några år att ha 43 grå X40-tåg och 43 grå X2-tåg ute på spåren.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad februari 2005. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >