Bild: Veckans bild 167

Stationen i Karlsdalsbruk ca 1900.

Utvecklingen under det senaste århundradet har varit hisnande. Inte bara tingen omkring oss har förändrats utan också sättet att leva. Men det finns också många likheter om man tittar efter lite noggrannare. Ta t ex reklamskyltarna som sitter på stationshusets vägg och som ogenerat gör reklam för bl a havregryn! Idag kanske inte havregrynsreklam är så vanlig men reklamen finns i stationsmiljön, då som nu.

Andra saker minner om en svunnen tid. Två fotogenlyktor på stationshusväggen visar att elektriciteten ännu inte verkar ha kommit till bygden och "Väntsal" stavas fortfarande med W. Masten mitt för huset tillhör antagligen en semafor, dåtidens signal.

Enligt en notering är personerna på bilden stationsmästare Gustav Hall, Johan Hammar, Henry Hall och Helga Hall. En inte alltför vågad gissning är att stationsmästaren flankeras av sina barn och en kompis till dem. De ser ovanligt avslappnade ut, annars brukar avporträtterade människor vid den här tiden vara stelt uppställda på rad. Kanske råkade fotografen bara komma förbi och tog en informell bild.

Karlsdalsbruk station låg på Svartälvs Järnväg. Den gick, som man kan utläsa av stationsskylten, från Kortfors på Nora Bergslags Järnväg till Grythyttan på Bergslagsbanan. Det var en ovanligt kortlivad bana som invigdes 1889 och revs upp 1936. Det tre kilometer långa spåret från Kortfors till Karlsdal hade egentligen öppnats redan 1874 som det enda och blygsamma resultatet av det storslagna projektet Swedish Midland Railway som skulle förbinda Kortfors med Vansbro. Så långt kom aldrig järnvägen, men till Karlsdalsbruk kunde man i alla fall åka tåg under några decennier.

Fotograf okänd.

Publicerad november 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >