Bild: Veckans bild 149

Green Cargo Rc4 1296 med godståg till Malmö i Arlöv 11 juni 2004.

Ända sedan 1950-talet har orange varit en klassisk färg på svenska tåg. Både SJ:s motorvagnar littera X5 och X9 och de många Y6/Y7-rälsbussarna fick en färgsättning baserad på orange. På 1960-talet fick Ra-loken den målning i orange med vita fartränder som skulle ligga till grund för designen av de 366 Rc-loken.

När SJ lanserade ett nytt designprogram 1989 började man måla om sina lok i blått. Vid delningen av SJ 2000 hade man ännu inte hunnit måla om alla lok och det nya godsbolaget Green Cargo fick därför ta över ett antal orange Rc-lok. Green Cargo har sedan dess målat om de flesta av dem i sin gröna färgsättning och just nu återstår bara fyra orange Rc4-lok. Dessa lok har blivit eftersökta fotoobjekt för järnvägsvänner som vill föreviga den klassiska färgsättningen. På hemsidan Uppdrag orange kan man till och med få tips om i vilka tåg loken kommer att dyka upp.

De fyra återstående Rc-loken kommer förmodligen snart bli ommålade men den som vill se orange lok behöver ändå inte misströsta. Fortfarande är det ganska gott om T44-lok i den gamla färgsättningen.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad juli 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >