Bild: Veckans bild 129

Ett Rc4-lok från Green Cargo med en personvagn i transport i Eskilstuna 30 april 2003.

Järnvägens förhållande till blommor och andra växter är kluvet. Å ena sidan vill man inte ha ogräs i spåren, å andra sidan kan det ju vara vackert med lite fägring längs banan. De gula blommorna på bilden är kända under namnet hästhovar, eller tussilago om man använder växtens latinska namn. Hästhovens blad (som växer fram efter blomningen på våren) har samma form som hästhovar, därav namnet. Den trivs på bankar och sluttningar och kan därför ofta ses utmed vägar och järnvägar.

Den blomma som har starkast koppling till den svenska järnvägen är förmodligen rallarrosen, en ganska hög växt med rosa blommor och smala blad. Rallarrosen heter egentligen mjölke eller mjölkört men eftersom blomman troget följde i rallarnas fotspår vid byggandet av järnvägarna fick den även namnet rallarros.

Järnvägen har alltså inte bara spridit mänsklig kultur utan också växter. En del av spridningen var högst medveten och skedde med hjälp av järnvägens personal. Varje station med självaktning skulle nämligen ha vackra planteringar som resenärerna kunde njuta av i väntan på tåget. Större stationer kunde till och med ha en egen trädgård eller park och SJ hade egna plantskolor som försåg stationerna med blommor.

Stationsplanteringarna är tyvärr ett minne blott på de flesta ställen idag, men rallarrosorna, hästhovarna och andra vilda blommor fortsätter att sprida färg utmed järnvägarna.

Foto Frederik Tellerup.

Se även Veckans bild 88: Tjänsteresa med omväg.

Publicerad februari 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >