Bild: Veckans bild 126

De är inte särskilt imponerande eller iögonenfallande. De lever ofta sina liv i skymundan. Eller levde, kanske man ska säga. För godsvagnarna med littera G är på utdöende, trots att deras antal kunde räknas i tusental en gång i tiden. Varianterna var otaliga men grunden densamma: En tvåaxlig täckt vagn med skjutdörrar och en ofta träklädd korg. Äldre vagnar - som den på bilden - var ofta manuellt bromsade och hade en liten plattform med en ratt som skulle dras åt av bromsaren när lokföraren gav signal.

En anledning till G-vagnarnas sorti är deras intima koppling till styckegodshanteringen. Det var i G-vagnar inkommande och utgående paket lastades vid godsmagasinen. När styckegodshanteringen försvann på 1980-talet försvann också de flesta uppgifterna för G-vagnarna. Men ättlingar till dem lever fortfarande kvar och transporterar till exempel post, som vagnen med det långa litterat Gblss-y.

Trots sin blygsamma framtoning har G-vagnarna uträttat ett fantastiskt arbete, väl värt att komma ihåg. Så nästa gång du besöker ett järnvägsmuseum, ta dig tid att betrakta en G-vagn en stund. Vagnen på bilden hittar du på Kristianstads järnvägsmuseum.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad februari 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >