Bild: Veckans bild 127

Trots att det sista persontåget rullade ut från banhallen på Trelleborg C 1973 kan man fortfarande se tåg här. Sedan ett antal år finns nämligen Sveriges sydligaste järnvägsmuseum i lokalerna. Muséet är en filial till Föreningen Veteranjärnvägen i Klippan och här visas bland annat flera ånglok upp. Ett av dem, SJ MS 1508/BLHJ 2, har nyligen totalrenoverats. I hallen finns också ångloken LLTJ 15 och SJ B 1369 samt några person- och godsvagnar.

Den som vill uppleva Sveriges sydligaste järnvägsmuseum får dock skynda sig. Planer finns på att göra om stationshuset och banhallen till en anläggning för kultur och konferenser och järnvägsfordonen kommer då att spridas i Skåne.

Att göra om Trelleborg C till ett kultur- och konferenscentrum är en trevlig men väldigt ogenomtänkt idé. När Citytunneln i Malmö har öppnat kommer den lokala persontrafiken Malmö-Trelleborg att återuppstå och var ska då tågen stanna i Trelleborg? Ta vara på chansen att låta resenärerna stiga av och på tågen i en vacker och väderskyddad banhall! Sveriges enda banhall i drift idag finns i Malmö. Varför ska Trelleborg vara sämre?

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad februari 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >