Bild: Veckans bild 124. Klicka för större bild.

Veckans bild brukar hålla sig i Sverige, men från och med nu har vi tänkt resa ut i världen ibland för att finna likheter och skillnader med våra svenska järnvägar. Följ med!

Vårt första nedslag blir i kuststaden Galway på Irland. Stationen ligger nära Atlanten och diesellokens rök blandas med dimma från havet. På bilden växlar ett lok vid infarten till stationen i augusti 1997. Många ålderdomliga saker som är försvunna från de flesta svenska järnvägsmiljöer kan ses på bilden: semaforer, ställverkshus, telefonstolpar.

De irländska järnvägarna är bredspåriga, 1600 mm, och trafiken sköts i republiken Irland av det statliga bolaget Iarnród Éireann (IE). På Nordirland står NI Railways för driften. Nästan alla tåg är dieseldrivna och bara de populära förortsbanorna kring Dublin är elektrifierade. Dieselloket på bilden är av typen 071 och är tillverkat av amerikanska General Motors på 1970-talet.

De flesta linjerna utgår från huvudstaden Dublin, så även banan till Galway. En resa mellan städerna går tvärs över ön eftersom Dublin ligger på östkusten och Galway på västkusten. Standarden på de irländska järnvägarna varierar men de senaste decennierna har upprustningar skett, bland annat med hjälp av EU-pengar, och huvudlinjen Dublin-Cork har numera dubbelspår. På de mer sparsamt trafikerade bandelarna används fortfarande ett gammalmodigt men effektivt säkerhetssystem som bygger på stafettprincipen: innan lokföraren får ge sig ut på banan får han en stav av tågklareraren. Staven finns i bara ett exemplar och det är därmed omöjligt för två tåg att köra samtidigt på samma bana.

För närvarande pågår en stor upprustning av den irländska järnvägen med investeringar både i banor och nya fordon. Semaforer och ålderdomliga trafiksystem kommer därför snart att vara ett minne blott även på Irland.

Läs mer på http://www.irishrail.ie.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad januari 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >