Bild: Veckans bild 122. Klicka för större bild.

Ta en titt på bilden och fundera på om det är modell eller verklighet! (Du får svaret i slutet av den här texten).

Modelltågen har nästan lika lång historia som sina förebilder. Redan i slutet av 1800-talet var tågen eftertraktade leksaker och en hel industri växte fram kring tillverkningen. Efter hand blev modellerna allt mer detaljerade och modelltågen blev även samlarföremål.

Den förmodligen mest kända modelltågstillverkaren är tyska Märklin som fortfarande, mer än 100 år efter starten, bygger modeller i långa banor. Numera är tillverkningen i hög grad datoriserad och med maskinernas hjälp kan man märka fordonen med text som är bråkdelar av en millimeter. Men monteringen och sluttestet - en tur fram och tillbaka på provbanan - är fortfarande manuell.

För många, speciellt i Sverige, har dock modelljärnvägsintresset börjat med ett trätåg från Brio. Brio står för Bröderna Ivarsson i Osby och det var i denna lilla ort vid Södra stambanan som bröderna i början av 1900-talet började tillverka träleksaker och då särskilt tåg. Jämfört med Märklin-tågen är Brios trätåg förstås klumpiga och anspråkslösa, men har man bara fantasi spelar ju inte sånt någon roll.

Ibland sägs det att modelljärnvägen är på utdöende och att nuförtiden är det andra saker som gäller. Det är nog att överdriva för så länge människor känner fascination för modeller av verkligheten, så länge kommer det att finnas modelltåg.

Och bilden? Den visar ett uppställt museitåg med bland annat ett Ra och ett F-lok vid Hagalund i Stockholm 8 september 2003. Verklighet alltså, men det hade lika gärna kunnat vara modell, eller hur?

Foto Sven Stauffner.

Publicerad januari 2004. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >