Bild: Veckans bild 107. Klicka för större bild.

X22-14 som tåg mot Gävle mellan Storvik och Kungsgården 3 oktober 1993.

När TGOJ:s X20/X21-motorvagnar kom i slutet av 1950-talet gjorde deras form och gröna färg att de kallades för "kålmaskar". På 1960-talet målades motorvagnarna om och de blev vackert orangeröda. Smeknamnet blev istället "blodkorvar".

1989 blev TGOJ ett helägt dotterbolag till SJ och de kvarvarande motorvagnarna blev efter några år SJ-blå, förutom två X20-tågsätt som målades i Västmanlands Lokaltrafiks vita färg. Något nytt smeknamn hann de blå och vita tågen emellertid aldrig få under det årtionde de fortsatte i trafik.

En egenhet som annars lätt hade kunnat resultera i smeknamn var motorvagnarnas fysiska påverkan på resenärerna. Vid acceleration började tågen nämligen vibrera så att resenärerna helt gratis fick en mild massage i sina stolar. Kanske något att vidareutveckla i framtida tåg till glädje för stressade människor?

När detta skrivs finns bara en TGOJ-motorvagn kvar i drift, en X20 som numera ägs av Tågkompaniet och som står i reserv för trafiken Uppsala-Tierp.

Fyra X21/X22-motorvagnar har blivit museifordon och tre av dem är nu ommålade i den ursprungliga gröna färgsättningen. Det finns alltså anledning att åter se upp för kålmaskar längs järnvägarna.

Foto Markus Tellerup.

Publicerad september 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >