Bild: Veckans bild. Klicka för större bild.

Ett godståg mot Olofström passerar den gamla stationen i Lönsboda 6 augusti 2003.

På gränsen mellan Skåne, Blekinge och Småland går järnvägen Älmhult-Olofström. Järnvägen gick tidigare ända till Sölvesborg på Blekinge kustbana men avkortades 1988.

Lönsboda var den sista bemannade mötesstationen på banan. Fram till persontrafikens nedläggning 1984 fanns här en tågklarerare som skötte om tågmötena. Mötesspåret och ställverket finns kvar liksom det gula stationshuset, men växlarna är rivna. Huvudspåret är däremot av hög standard, järnvägen har sedan 1980-talet rustats upp i flera omgångar för att klara den tunga godstrafiken.

Fram till i början av 1930-talet anslöt en smalspårig järnväg i Lönsboda. Den gick till stenbrotten i Hägghult och Björkeröd där stora mängder granit bröts. Smalspårsbanan fick smeknamnet "Grisabanan" på grund av ånglokets tjutande.

Idag ser tågen som passerar Lönsboda lite annorlunda ut. Trafiken på banan Älmhult-Olofström består nämligen enbart av godståg till och från Volvos anläggning i Olofström. Flera dagliga containertåg med färdiga bildelar körs via Alvesta till Göteborg där bilarna slutmonteras. På sträckan Olofström-Älmhult-Alvesta drar T44-lok tågen (ofta med dubbla lok) och den vidare transporten till Göteborg tar Green Cargos Rc2- eller Rc4-lok hand om.

De stora transporterna gör att järnvägen och bilindustrin lever i symbios med varandra. Utan bilar ingen järnväg, utan järnväg inga bilar...

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad september 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >