Bild: Veckans bild. Klicka för större bild.

Skylt med texten "Kasta ej ut föremål som kan vålla brand eller annan skada" i en Y7-motorvagn.

Det finns många skyltar i järnvägsvärlden. De flesta är till bara för järnvägens personal, men en hel del uppmanar resenärerna att göra eller inte göra det ena eller det andra. Skylten som vill få oss att inte kasta ut saker genom tågfönstret får väl sägas vara en av de mer kända. Fönsterskyltarna blir dock allt mer ovanliga eftersom nya tåg brukar vara utrustade med klimatanläggning och därför saknar öppningsbara fönster. Uppmaningen "Använd ej klosetten då tåget gör uppehåll på station" är också den så gott som utrotad. Numera har tågen slutna toalettsystem och resenärerna behöver inte längre gödsla banvallarna.

En klassiker om man går riktigt långt tillbaka i tiden är "Spotta ej på golfvet". Jo, man stavade så på den tiden. Idag vore det kanske lämpligare att istället mana till att inte kasta sitt tuggummi var som helst.

På stationerna talar man med stora bokstäver om att det är "livsfarligt att beträda spårområdet" och att man även bör akta sig för luftledningen: "Gå ej nära nedfallen tråd". Som om inte det var nog måste man dessutom "se upp för tåg" på en del stationer som har övergångar över spåren.

Många textade skyltar har ersatts av de allt populärare piktogrammen, det vill säga bildsymboler. Ombord på tågen finns överkorsade mobiltelefoner och cigaretter, eller rent av en nalle om tåget har familjevagn. Är toaletterna av nyare typ med elektroniska finesser döljer sig en skog av piktogram på insidan: för att stänga, låsa och öppna, för att spola, för att få vatten.

Uppmaningarna och symbolerna kan tyckas många men de flesta är ju tack och lov invanda. Eftersom de bidrar till att skapa stämningen ombord på tågen skulle man för trivselns skull kunna införa ytterligare en skylt: "Glöm ej att njuta av tågresan!".

Till sist kan man konstatera att många skyltar är internationella och att man även i utländska tåg får stå ut med olika uppmaningar. I Italien kan man till exempel mötas av varningen "É pericoloso sporgersi". Farligt att luta sig ut, alltså.

Foto Frederik Tellerup.

Publicerad augusti 2003. Texten uppdateras inte och kan innehålla inaktuella uppgifter.

 

Dela på FacebookDela på Google PlusDela på Twitter

Annonser

Tack för stödet! Läs om annonsering >