Bild: Godståg i Skabersjö

Vid årsskiftet är det slut med godstrafiken till Ystad meddelar godsbolaget Green Cargo. Nedläggningen är en konsekvens av att Green Cargo och polska PKP har kommit överens om att sluta frakta godsvagnar via färjorna Ystad-Swinoujscie. Tågfärjelinjen startade 1974 men nu ska fler vagnar transporteras via Trelleborg i stället. Det betyder att godstrafiken på Ystadbanan upphör helt eftersom den lokala godstrafiken är nedlagd sedan många år.

På bilden ovan ses ett godståg i Skabersjö 2 oktober 2005, nedan växlar dieselloket V5 186 i Ystad hamn 1 november 1993, med tågfärjan Jan Śniadecki i bakgrunden.

Bild: Växling i Ystad hamn
Bild: Museitåg i Kärrgruvan

Ängelsberg-Kärrgruvan har en intressant bakgrund som en av Sveriges absolut äldsta järnvägar i ett område som kryllar av kulturhistoria och gamla gruvor. I dag består den blygsamma trafiken bara av museitåg men just nu pågår en upprustning som gör att godstrafiken kanske kommer tillbaka. Och i väntan på det kan man åka med en av de gamla rälsbussarna eller ta en fika på Elsa Andersons konditori i Norberg.

Följ med till Ängelsberg-Kärrgruvan

Bild: Bakelser hos Elsa Andersons konditori i Norberg
Bild: Ångtåg i Ohs Bruk

Ska du ut och resa i Sverige i sommar? Då kan banguiden hjälpa dig! Här hittar du kartor över både museijärnvägar och banor med dressincykling och klickar du dig in på respektive bana får du mer information om trafik, historia och sträckning.

Missa inte heller sammanställningen Tågsommar 2018 som Järnvägsinfo-Förlaget står bakom. Här finns även museer och andra sevärdheter med järnvägsanknytning med.

Trevlig resa!

Bilden ovan är från Ohsabanan i Småland.

Bild: Interiör SJ AB7

Wifi, d v s trådlös uppkoppling mot internet, har funnits länge i SJ AB:s snabbtåg men har saknats i de lokdragna persontågen. Efter tester 2017 bestämde sig SJ för att installera wifi i totalt 232 personvagnar. Det är de flesta av bolagets sittvagnar. Runt hälften av vagnarna har nu (maj 2018) fått wifi och i slutet av 2018 ska installationerna vara klara. De vagnstyper som får wifi i den här omgången är:

A7 
A11 
AB7 
AFM7 
B7
BF7 
BF8 
RB7 
RB11 

Varje vagn har sitt eget nätverk. Vagnar som har wifi har nedanstående symbol uppsatt inne i vagnen, i vagnsänden: 

Bild: Symbol wifi
Bild: Tågab AB3

Flera personvagnar av 1960-talstyp har de senaste åren gått från en stilla tillvaro som museifordon till att åter bli reguljära trafikvagnar. Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) har för närvarande en A2-vagn och en AB3-vagn i brun färgsättning som båda tidigare varit museivagnar. Även flera andra vagnar har ett förflutet som museivagnar.

Sittvagnar av 1960-talstyp har gått i reguljär trafik hos flera bolag även efter att SJ AB slopade sina sista vagnar 2006, så att flera vagnar återkommit i trafik får man se som ett tecken på vagnarnas goda kvalitet - men även att utbudet av begagnade personvagnar i Sverige är väldigt begränsat. Dock verkar även större bolag som SJ AB och Green Cargo hellre sälja än skrota lok och vagnar numera, även om det innebär att fordonen hamnar hos en konkurrent.

Bild: Saga Rail X10 3181 i Stockholm 2018

Fr o m 23 februari 2018 kör det nya bolaget Saga Rail veckoslutstrafik på sträckan Linköping-Nyköping-Stockholm. Tågen går fredagar och söndagar och består av X10-motorvagnar med förflutet från lokaltrafiken i Stockholm. Motorvagnarna får en ny färgsättning i rosa och toalett, men i övrigt är inredningen oförändrad. Bakom Saga Rail står bland andra Mats Nyblom som tidigare var VD för Hector Rail, men tågen körs i samarbete med Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab).

Bild: Snälltåget i Malmö 2017

Sedan december 2017 kör Snälltåget Malmö-Stockholm med nyrenoverade personvagnar som kan gå i 200 km/h - det är första gången lokdragna persontåg körs i den hastigheten i Sverige. Tågen dras av 193-lok och består av vagnar av typerna Bmpz och WRbmz.